Kayısı çekirdeği şifa kaynağı! Kanserli hücreleri öldürüyor

Giriş Tarihi: 9.9.2022  17:10Son Güncelleme: 9.9.2022  17:23

Kayısı çekirdeği şifa kaynağı! Kanserli hücreleri öldürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Malatya Turgut Özal Üniversitesi dört yıl önce kuruldu ve biyokimya profesörü olan, birçok bilimsel araştırmanın öncülüğünü yapan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut da rektör olarak atandı. Karabulut kısa sürede büyüme ivmesi yakalayan üniversitenin model alan değil, model olan bir üniversite olmasını hedefledi.

Malatya deyince ise akla kayısı gelirken rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un da patenti kendisine ait olan Mikro Enkapsüle Kayısı Çekirdeği karaciğer hasarı ve kolon meme kanseri üzerine olumlu etkileri araştırması bulunuyor. Karabulut’un hem biyokimya profesörü olması hem de Geleneksel Tıp’a olan ilgisi ve uzmanlığı da “Yaşamdan Sağlık İksirleri”, “Doğada Hayat Var” ve “Yaşamın Biyokimyasal Sırları” isimli kitapları yazmasına da neden oldu.

Bilimsel araştırmaların sonuçlarını kayısı üreticileri ve çiftçilerle paylaşan ve bilim ile üreticinin işbirliğini önemseyen Karabulut ile üniversite bünyesinde kurduğu merkezleri, kayısının sağlığa faydalarını, bilim dünyasında ses getiren kayısı çekirdeği araştırmasını ve Geleneksel Tıp’ı konuştuk.

– Malatya deyince akla kayısı geliyor. Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak kayısıyla ilgili ne tür çalışmalarınız var?

– Üniversitemiz kurulduğu 2018 yılından beri ilk işlerimden biri bu yöndeki bilimsel çalışmalar için daha verimli bir zemin hazırlamak oldu. Birçok bilimsel etkinlik düzenledik; kayısıyla ilgili çalışmaları halka açık bir şekilde yaptık, bilimsel araştırmaların sonuçlarını kayısı üreticileri ve çiftçilerimizle paylaştık. Ve daha sağlıklı verimli bir üretim gerçekleştirebilmek için neler yapılması gerektiği konusunda kendilerini bilgilendirdik. Malatya bölgesi için de kayısı üretiminin dünya ve Türkiye ihracı açısından da birinci sırada olması açısından bitkisel üretimin önemi de ön plana çıkıyor. Sadece olaya kayısı olarak da bakmamak lazım. Diğer taraftan eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet anlamında da bilimsel çalışmalarımızı yapma eğilimindeki öğretim üyelerimizi de bu konuda teşvik ederek projelerini destekliyoruz.

– Üniversite bünyesinde bulunan Kayısı ve Kayısı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kayısıya dair neler tespit edildi, neler yapılıyor?

– Arkadaşlarımızla birlikte üniversitemizin kuruluş sürecinden itibaren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp çalışmaları için çeşitli birimler ve laboratuvarlar kurduk. Burada örneğin acı kayısı çekirdeğinin ekstresini de üretiyoruz ve patenti şahsıma ait olan bu ürünün insan sağlığı açısından ne kadar faydalı olduğu hem bizim bizzat yaptığımız hem de uluslararası alanda çalışan başka bilim insanlarının ürettiği birçok bilimsel araştırma tarafından defalarca ortaya kondu. Öte yandan biz yalnızca halktan kopuk bir bilimsel faaliyet ortaya koyma derdinde de değiliz. 2018 yılından beri üniversitemiz bünyesinde kayısı ile ilgili halka açık birçok bilimsel etkinlik yaptık, bilimsel çalışmaların sonuçlarını kayısı üreticileri ile paylaştık ve daha sağlıklı ve verimli bir üretimin gerçekleştirilebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda kendilerini bilgilendirdik. Tabi bizim Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp dediğimiz şey yalnızca kayısı ile ilgili bir şey değil doğal olarak. Yani yalnızca kayısıya odaklanmış da değiliz, bölgemizin bütün zenginliklerini bu anlamda önemli gördüğümüz için çok daha geniş bir perspektif üzerinden sürdürüyoruz çalışmalarımızı. Belirttiğiniz gibi arıcılık ve bal üretimi ile ilgili de çalışmalarımız var. Ayrıca Ziraat Fakültemizde özellikle de bölgemizin florası, bitkisel zenginlikleri en önemli araştırma konularımız arasında ve bir

FATMA DAMLA KAYAYERLİFATMA DAMLA KAYAYERLİ

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/saglik/2022/09/09/kayisi-cekirdegi-sifa-kaynagi-kanserli-hucreleri-olduruyor